Skriftlig Info ➜ Relevant akademisk teori ➜ Intertekstualitet ➜ Implisitt intertekstualitet
Det er ikke alltid intertekstualiteten vises direkte. Implisitt intertekstualitet forutsetter at du selv ser sammenhengene basert på dine egne erfaringer og kunnskaper. Disse relasjonene er ikke nødvendigvis kjent for forfatteren. De dannes i leseprosessen din, og vil således være personlige for deg.
Hvis du skal studere intertekstualitet vil du sikkert lese flere bøker og artikler om dette emnet. Basert på den kunnskapen du etter hvert får vil du da være i stand til å danne dine egne relasjoner mellom de ulike tekstene som du har lest i de ulike kildene.
Bruk av forkortelser i en tekst er også intertekstualitet. Forkortelser er generelt en uting, men desverre mye brukt, spesielt i teknisk dokumentasjon. En forkortelse kan dukke opp uten nærmere forklaring, og i slike tilfelle forutsetter forfatteren av forkortelsen er kjent. Dette medfører ofte riktighet, da mange forkortelser har blitt en del av dagligtale. Vi sier og skriver for eksempel LED, og ikke "Light Emitting Diode".
Desverre blir også forkortelser en del av bedriftskulturen, og som således et "stammespråk" som du ikke uten videre kan forutsette at utenforstående (les: kunden) vil forstå. Ofte "avhjelpes" denne situasjonen ved å innføre en liste over alle forkortelser foran eller bak i publikasjonen. Med det grepet innføres en implisitt intertekstualitet. Så fremt det ikke tydelig fremgår i en sidereferanse forutsettes det nemlig at leseren - basert på erfaring og kulturforståelse - selv skjønner at publikasjonen inneholder en liste over forkortelser.
Hvis leseren skjønner dette må han (eller hun) altså bla et ukjent antall sider forover eller bakover i en papirbasert publikasjon, finne ut hva forkortelsen betyr, og deretter bla tilbake igjen. Hvis han finner igjen hvor han var.
I moderne publikasjoner - og spesielt hvis de er interaktive - kan vi ikke forvente at leseren vet at det finnes en liste over forkortelser. Moderne tekniske manualer er ikke beregnet til å leses sekvensielt. I emnebaserte publikasjoner er hele hensikten at det nødvendige emnet skal finnes og leses. Deretter skal publikasjonen lukkes. Alt annet er uvesentlig. |
Det er en god skriveregel at en forkortelse alltid skal forklares ved første gangs bruk. Desverre er det svært mange uerfarne forfattere som synder mot dette, og glatt forutsetter at "alle" kan de forkortelsene som brukes. Unnskyldningen er gjerne at forkortelsene er "vanlige for dette produktet". Problemet er at ikke alle lesere er like godt kjent med produktet, noen kan endog åpne dokumentasjonen for første gang. Hvis en gitt tekst gjenbrukes i en annen publikasjon er det også lett å miste forklaringen. Resultatet blir uansett en ukjent forkortelse som i beste fall leseren finner seg i uten å forstå den. Problemet blir dermed "løst" ved resignasjon. Dette er retorisk sett svært dårlig håndverk, og jeg betrakter det som en fornærmelse mot leseren.
"The TRU is connected to the SPU using high speed Ethernet. Another Ethernet cable connects the SPU to the PSU."
For øvrig kan det jo være på sin plass - som et apropos - å minne om Språkrådets enkle regler om forkortelser:
Bruk bare forkortelser som du regner med at leserne forstår.
I ordbøker og opplistende publikasjoner kan en bruke forkortelser uten punktum for å spare plass.
Språkrådet: "Forkortelser", www.sprakradet.no [REF]
TipsTenk tilbake til forrige gang du så en presentasjon fra salgssjefen, eller fra en besøkende selger. Kan du med hånden på hjertet påstå at du skjønte alle forkortelsene? |
Alle eksterne linker åpner i et nytt vindu. Jeg tar ikke ansvar for informasjon på eksterne nettsteder, selv om jeg har linket til dem. Vennligst rapporter linker som ikke virker.
Informasjonen på denne siden representerer mine personlige meninger, og min egen forståelse av temaet som beskrives. Du kan gjerne linke til siden, men ikke kopiere større deler av innholdet uten tillatelse. Jeg tar ingen ansvar for eventuelle feil, misforståelser eller manglende informasjon om omfattende temaer. Jeg tar heller intet ansvar for feil du måtte gjøre eller forårsake som et resultat av feilaktig eller manglende informasjon. Du kan gjerne bidra med kommentarer, egner erfaringer eller utfyllende informasjon. Se Kontaktinformasjonen.