Skriftlig InfoMetodikkBruk av variabler i tekstenOm variabler

Om variabler

I emnebasert og modulær skriving deles tekstene inn i fragmenter som elektronisk gjenbrukes på ønskede steder i en eller flere publikasjoner. For at et tekstfragment skal kunne brukes flere steder må innholdet uten videre kunne passe inn i alle relevante diskurser. I mange tilfelle er det kun spesifikke egennavn (for eksempel navnet på produktet) som gjør at et fragment ikke kan brukes flere steder.

Dette gir oss et dilemma.

For å kunne bruke et gitt tekstfragmenter i mange forskjellige kontekster brukes derfor variabler i teksten.

Variabel

En variabel (engelsk: text entity, variable eller keyword) er et selvstendig fragment som inneholder en verdi i form av en tekst. Dette fragmentet kan defineres som en del av meta-informasjonen i en gitt publikasjon, eller i en av de underliggende filene som brukes av publikasjonen. Fragmentet linkes elektronisk inn i en gitt kontekst, og vil der vise frem den definerte verdien. Ved å endre variabelens verdi vil alle instanser av fragmentet i publikasjonen automatisk endres til å vise den nye verdien.

Variabler i en tekst kan sammenliknes med de variabler som defineres når man skriver programvare. Normalt vil variablene der defineres tidlig i kildekoden.

Bruk av variabler er en avansert funksjon som sjelden støttes av vanlig tekstbehandlingsverktøy for kontorbruk. I kraftigere verktøy for profesjonell tekstutvikling - og da spesielt i verktøy for XML - er variabler vanlig.

Tips

Hvis du jobber med DITA-publisering vet du sikkert at DITA har svært god støtte for bruk av variabler. Du finner mer om dette under overskriften DITA variabler.


Alle eksterne linker åpner i et nytt vindu. Jeg tar ikke ansvar for informasjon på eksterne nettsteder, selv om jeg har linket til dem. Vennligst rapporter linker som ikke virker.

Informasjonen på denne siden representerer mine personlige meninger, og min egen forståelse av temaet som beskrives. Du kan gjerne linke til siden, men ikke kopiere større deler av innholdet uten tillatelse. Jeg tar ingen ansvar for eventuelle feil, misforståelser eller manglende informasjon om omfattende temaer. Jeg tar heller intet ansvar for feil du måtte gjøre eller forårsake som et resultat av feilaktig eller manglende informasjon. Du kan gjerne bidra med kommentarer, egner erfaringer eller utfyllende informasjon. Se Kontaktinformasjonen.