Skriftlig InfoMetodikkOppgaveorientert skrivingHvilke oppgaver skal beskrives?

Hvilke oppgaver skal beskrives?

Oppgaveorientert skriving

Startside

---

Om oppgaveorientert skriving

Hvilke oppgaver skal beskrives?

Prosedyrer på flere nivåer

Du har seks oppgaver

Kort om å skrive prosedyrer

Utfordringen i oppgaveorientert skriving er alltid å finne ut hva du skal forklare, hvilke prosedyrer som er viktige, og hvordan disse bør være organisert . Hvilke funksjoner trenger kundene?

I boken Developing quality technical information tar forfatterne for seg akkurat dette problemet. I min oversettelse skriver de:

Minimumsoppgavene er beskrivelser av hovedoppgavene, underoppgavene deres, årsakene eller betingelsene for å utføre dem, og hvordan man skal reagere på forventede feil. Gjør en oppgaveanalyse tidlig i skriveprosjektet for å finne ut hvilke oppgaver og deloppgaver brukerne dine må gjøre. Senere i prosjektet kan du bruke oppgaveanalysen til å vurdere om informasjonen din dekker de nødvendige temaene:

Hvis du kan svare ja på disse spørsmålene, er det mer sannsynlig at informasjonen din dekker alle emnene som brukeren trenger.

Hargis, Gretchen et al., "Developing quality technical information", [REF]

Små og enkle produkter kjennetegnes ofte av få og enkle funksjoner. Enkelheten begrenser antall oppgaver; i de fleste tilfeller vil disse dreie seg om praktisk bruk. Så snart du skal jobbe med et mer teknisk produkt av mer kompleks karakter vil du ha tilleggsoppgaver å beskrive. Produktets karakter og egenskaper setter begrensningene her, men som eksempel må du regne med å jobbe med prosedyrer knyttet til:

Innenfor hvert av disse tre områdene kan det være et stort antall forskjellige prosedyrer. Av denne grunn er det nødvendig og viktig å sette seg ned i starten av skriveprosjektet for å gjøre en oppgaveanalyse av hvilke prosedyrer du må skrive.

Oppgaveanalyse

Oppgaveanalyse er en analytisk prosess for å skaffe seg relevant kunnskap om hvilke oppgaver produktets brukere ønsker at det skal kunne utføre, og hvilke oppgaver det blir utviklet for å utføre. Analysen bør organisere oppgavene etter relevans i henhold til produktets primære funksjoner og egenskaper. Det bør videre defineres i hvilken grad beskrivelser og relevant referanseinformasjon bør inkluderes i brukermanualen.

De som kjenner produktet best bør bidra til en slik analyse. De trenger ikke nødvendigvis å være de som har utviklet det. Det er langt viktigere å involvere de som jobber med teknisk vedlikehold, spesielt ute hos kunden, som ofte må ta telefonen når noe er galt. Har du selgere som driver oppsøkende arbeid eller på annen måte har direkte kontakt med kunden, er de også verdifulle bidragsytere.

Relaterte tekster

Metodikk: Oppgaveanalyse

Skriving: Hvordan skrive gode og effektive prosedyrer


Referanser

  1. Hargis, Gretchen et al.: Developing quality technical information, IBM Press, New Jersey, USA, 2004 (ISBN 0–13–147749–8)

Alle eksterne linker åpner i et nytt vindu. Jeg tar ikke ansvar for informasjon på eksterne nettsteder, selv om jeg har linket til dem. Vennligst rapporter linker som ikke virker.

Informasjonen på denne siden representerer mine personlige meninger, og min egen forståelse av temaet som beskrives. Du kan gjerne linke til siden, men ikke kopiere større deler av innholdet uten tillatelse. Jeg tar ingen ansvar for eventuelle feil, misforståelser eller manglende informasjon om omfattende temaer. Jeg tar heller intet ansvar for feil du måtte gjøre eller forårsake som et resultat av feilaktig eller manglende informasjon. Du kan gjerne bidra med kommentarer, egner erfaringer eller utfyllende informasjon. Se Kontaktinformasjonen.