Skriftlig InfoMetodikkLineære og modulære teksterModulære tekster fra leserens perspektiv

Modulære tekster fra leserens perspektiv

Lineære og modulære tekster

Startside

---

Lineære tekster

Modulære tekster

Modulære tekster fra leserens perspektiv

Modulære tekster fra forfatterens perspektiv

Introduksjon til emnebasert skriving

Når du leser vil en modulær tekst presentere et tema eller annen kortfattet informasjon på en slik måte at du helst ikke trenger å ha lest noe annet først. Du skal heller ikke trenge å lese noe annet etterpå. Teksten inneholder ikke de forutsetningene som du finner i lineære publikasjoner.

Den informasjonen du ønsker å tilegne deg må det altså være lett å finne, selv i en stor bok. Når du først har funnet den teksten du leter etter skal den være så komplett som mulig slik at du snarest kan lukke boken og gå videre i arbeidet ditt.

Eksempel

For en tid tilbake dultet jeg bort i rattet da jeg satte meg inn i bilen, og rattlåsen slo inn. Uansett hva jeg gjorde fikk jeg den ikke av igjen. I eldre biler kunne jeg starte motoren og vrikke på rattet, nå fikk jeg ikke startet motoren nettopp fordi rattlåsen var på. I slike nødsituasjoner leser selv gamle ingeniører bruksanvisninger. I den tykke bokens indeks fant jeg raskt "rattlås", og i løpet av en halv side var problemet løst og boken lukket.

Det jeg her kaller modulær skriving er i prinsippet videreutviklet i DITA-standarden til å hete emnebasert skriving. Det er viktig å forstå at man ikke trenger å jobbe i DITA for å skrive modulær og/eller emnebasert dokumentasjon. Vi snakker her om en generisk metodikk som kan tas i bruk i hvilken som helst tekstbehandler. Fordelen med å gjøre det i DITA er at denne standarden har rendyrket emnebasert skriving og lagt til de reglene og funksjonene som perfeksjonerer metodikken.

For leseren er ikke forskjellen mellom lineære og modulære tekster nødvendigvis lett å se. Forenklet kan vi jo si at en modulær leseropplevelse ikke nødvendigvis formidler informasjonen i emner. En modul kan i modulær skriving være så stor eller liten som det passer forfatteren å lage den. Således kan for eksempel et helt kapittel betraktes som en modul. Dette er noe vi av og til ser i undervisning.

Relaterte tekster

Modulær skriving

Introduksjon til DITA-publisering


Alle eksterne linker åpner i et nytt vindu. Jeg tar ikke ansvar for informasjon på eksterne nettsteder, selv om jeg har linket til dem. Vennligst rapporter linker som ikke virker.

Informasjonen på denne siden representerer mine personlige meninger, og min egen forståelse av temaet som beskrives. Du kan gjerne linke til siden, men ikke kopiere større deler av innholdet uten tillatelse. Jeg tar ingen ansvar for eventuelle feil, misforståelser eller manglende informasjon om omfattende temaer. Jeg tar heller intet ansvar for feil du måtte gjøre eller forårsake som et resultat av feilaktig eller manglende informasjon. Du kan gjerne bidra med kommentarer, egner erfaringer eller utfyllende informasjon. Se Kontaktinformasjonen.