Skriftlig InfoMetodikkLineære og modulære teksterLineære tekster

Lineære tekster

Lineære og modulære tekster

Startside

---

Lineære tekster

Modulære tekster

Modulære tekster fra leserens perspektiv

Modulære tekster fra forfatterens perspektiv

Introduksjon til emnebasert skriving

En lærebok i matematikk for grunnskolen er normalt svært lineær. Før du kan lære om brøk må du skjønne mengdebegrepet. Dette er en forutsetning for at du skal forstå brøk.

En historiebok er normalt også lineær, men trenger ikke nødvendigvis være det. Du kan jo lære alt om den amerikanske borgerkrigen uten å vite noenting om den franske revolusjonen. Da kan disse to temaene fremstå som selvstendige tekster uten konkrete referanser til hverandre.

Teknisk dokumentasjon har tradisjonelt vært organisert i en lineær struktur. Uansett tema har håndboken startet med en innledning, og deretter fortsatt med en mer eller mindre pedagogisk innføring i stoffet.

Mange brukermanualer er fremdeles skrevet på denne måten. Dette er fordi ulike produkter har ulik behov for å formidle informasjon til kunden. Mange brukermanualer for husholdningsprodukter inneholder en mengde informasjon relatert til garantier og sikkerhet, mens det å bruke produktet er beskrevet på noen få sider. Pakningsvedlegg for medisiner er gode eksempler på dette. Hvis du skal beskrive en brødrister er det lite aktuelt å skrive 150 sider, like lite som brukeren forventer en on-line hjelp eller egne instruksjonsfilmer på YouTube. Når produktets egenskaper tilsier at behovet for informasjon om installasjon, bruk og vedlikehold er begrenset, da er lineære brukermanualer fremdeles de enkleste å lage.

Denne lineære strukturen har blitt understøttet av det eneste mediet som opp gjennom årene har vært tilgjengelig; papir. Uansett om brukermanualen har vært på 10 eller 100 sider, uansett innbinding, layout og bruk av farger; den lineære strukturen en har dominert.

Det samme gjelder organiseringen av stoffet. Innledningen er presentert som kapittel 1, og dette etterfølges av kapittel 2. I hvert kapittel finner du seksjoner identifisert med en numerisk trestruktur (foreksempel 2.1 og 2.2), mens disse igjen består av enda mindre seksjoner (2.2.1 og 2.2.2)og så videre. Etter hvert som vår stakkars leser graver seg nedover i strukturen blir det da stadig flere tall eller bokstaver foran titlene, og resultatet blir en øvelse i navigering.

Tip: En overflod av siffer i strukturen bidrar ikke til forståelse av stoffet. Nummererte overskrifter er dessuten fullstendig bortkastet i manualer publisert på elektroniske formater for web og on-line hjelp.

En grunnleggende egenskap med den lineære strukturen er at den forutsetter en avtale med leseren. Åpner du en roman er det naturlig å starte med det første kapittelet, og deretter lese alle de påfølgende kapitlene i riktig rekkefølge. Leseren må akseptere dette, og det ligger også i vår kulturelle forståelse at skjønnlitteratur skal leses sekvensielt. Hvis du velger å ikke følge denne konvensjonen vil ikke historien gi noen mening, og du finner kanskje morderen etter bare 20 minutter.

I en teknisk manual eller lærebok vil du – hvis du ikke følger den lineære konvensjonen – gå glipp av informasjon og forståelse. Det “berømte” (eller beryktede?) uttrykket som kjennetegner eldre lineære bøker – som vi tidligere har vist – vil ikke gi mening hvis du ikke leste akkurat det kapittelet det henvises til. Teksten du leser i øyeblikket vil ikke gi deg noen økt forståelse om temaet, fordi forfatteren forutsetter at du allerede innehar en viss kompetanse.

Relaterte tekster

Modulær skriving

Introduksjon til DITA-publisering


Alle eksterne linker åpner i et nytt vindu. Jeg tar ikke ansvar for informasjon på eksterne nettsteder, selv om jeg har linket til dem. Vennligst rapporter linker som ikke virker.

Informasjonen på denne siden representerer mine personlige meninger, og min egen forståelse av temaet som beskrives. Du kan gjerne linke til siden, men ikke kopiere større deler av innholdet uten tillatelse. Jeg tar ingen ansvar for eventuelle feil, misforståelser eller manglende informasjon om omfattende temaer. Jeg tar heller intet ansvar for feil du måtte gjøre eller forårsake som et resultat av feilaktig eller manglende informasjon. Du kan gjerne bidra med kommentarer, egner erfaringer eller utfyllende informasjon. Se Kontaktinformasjonen.