Skriftlig Info ➜ DITA-publisering ➜ DITA topics ➜ DITA Glossary topic
Her er en den "offisielle" beskrivelsen fra Oasis (i min oversettelse):
Hvert ordlisteoppføring <glossentry> emne definerer en enkelt betydning av ett begrep. Foruten å identifisere begrepet og gi en definisjon, rommer emnet grunnleggende terminologiinformasjon, for eksempel del av tale. Et ordlisteemne kan også inkludere akronymer og akronymutvidelser. Ordlisteemner kan settes sammen av forfattere eller prosesser for å lage ordlister for ulike formål, inkludert bøker, nettsteder eller andre prosjekter.
Oasis: "Glossary entry topic", docs.oasis-open.org, [REF]
Jeg vil ikke her gå detaljert inn på strukturen i en glossary topic, men vil nøye meg med å si at den er svært spesialisert. Formålet er at hver topic skal definere ett ord eller uttrykk. For å få til dette er det laget egne tags for uttrykket, definisjonen, forklaringen og forkortelsen.
Hvis du tar deg jobben med å lage et "glossary" kan du enkelt plassere det inn i en bookmap, og dessuten gjenbruke det i flere forskjellige publikasjoner.
En liten tanke rundt dette: Jeg har ved flere anledninger diskutert hvorvidt man skal bruke forkortelser i en brukermanual. De som ønsker å bruke slike mener at det er "enkelt" for leseren å slå opp i en liste foran eller bak i boken hvor alle forkortelsene er forklart. Jeg mener at nesten all bruk av forkortelser er dårlig retorisk håndverk. Vi som skriver kan ikke forutsette at alle våre lesere intuitivt skjønner alle våre forkortelser. Mange av disse forkortelsene er å betrakte som "stammespråk", de er godt kjent i vår egen organisasjon, men ganske ukjent utenfor. Å be en bruker bla fremover eller bakover i en bok er rett og slett dårlig gjort. I tradisjonelle sekvensielle publikasjoner er det en god regel å alltid forklare en forkortelse første gang den brukes. Etter dette er det "tillat" å bruke bare forkortelsen. I DITA jobber vi ikke sekvensielt. Jeg vet ikke hvor leseren vil slå opp. Hvis han eller hun starter å lese på side 345 hjelper det lite at en kryptisk forkortelse er forklar på side 57. Moralen er: Unngå forkortelser!
Lage en ny DITA topic fra en mal
Lage en ny DITA topic ved å duplisere en eksisterende topic
Sette en topic inn i en topic map
Sette en topic inn i en bookmap
Alle eksterne linker åpner i et nytt vindu. Jeg tar ikke ansvar for informasjon på eksterne nettsteder, selv om jeg har linket til dem. Vennligst rapporter linker som ikke virker.
Informasjonen på denne siden representerer mine personlige meninger, og min egen forståelse av temaet som beskrives. Du kan gjerne linke til siden, men ikke kopiere større deler av innholdet uten tillatelse. Jeg tar ingen ansvar for eventuelle feil, misforståelser eller manglende informasjon om omfattende temaer. Jeg tar heller intet ansvar for feil du måtte gjøre eller forårsake som et resultat av feilaktig eller manglende informasjon. Du kan gjerne bidra med kommentarer, egner erfaringer eller utfyllende informasjon. Se Kontaktinformasjonen.